piątek, 21 listopada 2014

Papier al dente - czyli jak nie rozgotować papieru...

Wrzątek wlewamy do kuwety, moczymy papier odpowiednio długo...uważając na palce oczywiście.

Jak przygotować odpowiedni papier do druku? Jesli ktoś z Was umie gotować makaron to wie o co chodzi:) Papier czerpany ma inną strukturę niz ten zwyczajny... ma mniej kleju w sobie, by wchłonąć jak najwięcej farby z grafikii. Powinien być wilgotny, ale nie przegotowany i ociekający wodą. Co tu dużo mówić, powinien być al dente po prostu. Nie będziemy próbować go zębami oczywiście ale w dłoniach musi być jędrny i sprężysty jak makaron:)

Wedlug Wikipedii:
Al dente (wł. na ząb; także synonim słowa niedogotowany[1]). Tak przyrządzony makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać lekki opór zębom[2]. Zależnie od typu i grubości makaronu, czas gotowania wynosi od 4 do 8 minut. 

Papier wędruje do prasy - małej lub większej, drewnianej.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza